Vilken sorts värmepump ska jag installera – luft/vatten eller luft/luft?

Är du i funderingar att installera värmepump är det viktigt att tänka igenom vilken typ av värmepump du ska ha. Det är en stor investering men också en väldigt smart investering för att sänka dina värmekostnader. Bor du i närheten av Helsingborg så har vi stor kunskap och erfarenhet inom VVS och kan hjälpa dig med både rådgivning, köp och installation (även jour).

Vilken sorts värmepump är bäst?

Alla värmepumpar är bra på sitt sätt och det går inte generellt att säga vilken som är bäst att köpa utan att veta husets eller fastighetens förutsättningar och behov. Här kan vi inom VVS i Helsingborg komma med professionella råd och tips för hur du ska tänka. Vi kan också titta över ditt hus eller fastighet och se vilka förutsättningar och vilka behov som finns och sedan komma med råd om vad som skulle kunna sänka dina värmekostnader bäst.

Vad är skillnaden på luft/luftvärmepump och luft/vattenvärmepump?

 

Luft/luftvärmepump

En luft/luftvärmepump är den billigaste varianten. Värmepumpen hämtar värmen utifrån och sprider värmen in i huset. Med ett enkelt knapptryck går det att ställa om från uppvärmning till nedkylning. Men det gäller att bara göra det vid behov och inte slentrianmässigt för annars kommer energianvändningen att öka vilket gör att det kan bli kostsamt.

Luft/vattenvärmepump

En luft/vattenvärmepump förutsätter att det finns vattenburen värme i huset som element med vatten. Värme hämtas då utifrån och värmer huset via elementen och även vattnet till kranar och duschar får värme.

Värmepumpar och energimärkning

Energimärkning upplyser dig som konsument om en produkts energianvändning och underlättar för dig att göra energismarta val. Inom EU är det obligatoriskt med energimärkning på värmepumpar och märkningen visar en energiklass på en skala från rött till grönt och genom bokstavsmärkning från G till A+++. Betyget styrs av hur effekten är i genomsnitt under ett år med mätsystemet SCOP (seasonal coefficient of performance) där 1 SCOP innebär att systemet producerar lika mycket värme som det tillförs energi.
Energimärkningen på etiketten visar både effektivitet för kylning och uppvärmning för luft/luftvärmepump. Det är obligatoriskt att visa effekterna för europeiskt medelklimat som baseras på medeltemperaturen i Strasbourg. Vilket skiljer sig från nordiskt klimat som baseras på medeltemperatur i Helsingfors.

Få rådgivning och hjälp med installation med VVS Helsingborg

Hos oss kan du få rådgivning av professionella inom VVS med stor kunskap och erfarenhet inför ditt köp av värmepump. Bor du i närheten av Helsingborg kan du få hjälp med installation av skickliga VVS-montörer.
Glöm inte bort att du även kan använda rotavdraget för arbetskostnaden vid installation av värmepump. Du kan ha möjlighet att dra av upp till 30% av arbetskostnaden så länge din sammanlagda rut- och rotavdrag håller sig till under 50 000 per person och år. Genom att anlita VVS i Helsingborg så sköter vi all hantering kring rotavdraget.
Vi som har stor kunskap inom VVS kan hjälpa dig att avgöra vilken typ av värmepump som passar ditt hus bäst. Genom att undersöka hur mycket värme och varmvatten som används kan vi också rekommendera hur stor värmepump som du behöver. Du undviker på så sätt onödiga kostnader samtidigt som du får en så effektiv värmepump som möjligt.